BAS KUNSTLER LEEST

Bas Kunstler leest (op www.cielen.eu)

Bas Kunstler leest: de eerste taalperiode in de eerste klas (pdf)

Dit manuscript Bas Kunstler leest, de eerste taalperiode in de eerste klas is een gedetailleerde uitwerking van hoe een eerste periode in de eerste klas van een steinerschool/vrijeschool er kan uit zien. Het is geen handleiding, maar een voorbeeld en een aanzet tot nadenken over het leren lezen in een steinerschool/vrijeschool aan de hand van de werkwijze die ik in De Wingerd (Brasschaat) en in Rinkrank (Kalmthout) hanteerde sinds 1991, gebaseerd op aanwijzingen van Rudolf Steiner. Deze werkwijze bouwt voort op de ontwikkeling van hedendaagse kinderen die op zeldzame uitzonderingen na een voorgeschiedenis hebben van peuter- en kleuterschool in tegenstelling tot de kinderen die begin 20e eeuw pas op 6- à 7-jarige leeftijd voor het eerst naar school gingen.

Meer informatie over zaken die in dit manuscript aan bod komen vind je in:

Bas Kunstler schrijft: over het kunstzinnig leren schrijven uitgaande van het vormtekenen.

Bas Kunstler leest: over het kunstzinnig leren lezen uitgaande van sprookjesbeelden. Deze tekst wordt afgewerkt tegen november 2018.

Bas Kunstler musiceert: blokfluit: over het leren blokfluitspelen in de eerste klas.

Meer afleveringen in de reeks Bas Kunstler zijn in voorbereiding: Bas Kunstler rekent, Bas Kunstler musiceert: zang, Bas Kunstler musiceert: intervallenleer, Bas Kunstler musiceert: harmonieleerBas Kunstler tekent, Bas Kunstler schildert, e.a. Veel elementen van deze teksten zijn reeds te vinden op de site https://www.cielen.eu

Tekst en informatieve illustraties: Luc Cielen

Tekeningen sprookjesbeelden: Max Goovaerts

© Luc Cielen 2018